Jaquelien in gesprek met Etie Jansen
14 april 2018
|
Algemeen

 

Etie heeft bij VVOG alle jeugdteams doorlopen en is het laatste jaar van de A al overgestapt naar het 1e team, vanaf het begin mocht hij meespelen. Hij heeft 15/16 jaar in het 1e team gespeeld (zaterdagcompetitie). Tijdens de laatste voetbaljaren was Etie al begonnen aan de trainerscursus 3 en 2. Toen hij geblesseerd raakte aan zijn knie maakte hij een overstap naar trainer van het 2e team van VVOG. 


Etie is bij verschillende teams in de omgeving trainer geweest, enkele namen: VV Hierden (3 jaar), Zwart Wit, (2 jaar), OWIOS (4 jaar), Terschuurse Boys (5 jaar). 5 jaar is een hele tijd, is er een maximale tijd om ergens trainer te zijn? Volgens Etie niet, maar het team moet dan wel van samenstelling wijzigen…


Seizoen 2014-2015 was Etie trainer bij Horst. Horst speelde toen 1e klas. Een hele andere club dan DSV. Horst trekt veel meer spelers aan uit de omliggende clubs. Etie werd hier ontslagen (in 27 jaar is hij 2 keer ontslagen, “dit hoort er ook bij” zegt Etie). Toen had hij even een half jaar om te bezinnen of hij wel doorwilde als trainer. Daar was hij snel uit, graag!
Dus solliciteerde hij bij meerdere clubs, maar DSV gaf gelijk aan dat hij welkom was, dus werd het DSV. Vooraf was hij natuurlijk weleens bij DSV geweest met zijn toenmalige voetbalteams en hij had een goed gevoel bij DSV. Dit gevoel is ook positief gebleven nu hij daadwerkelijk bij DSV betrokken is. Gelukkig! Etie blijft ook volgend seizoen 2018-2019 nog bij DSV.


De prestatie van dit seizoen zijn een beetje wisselvallig, het jaar slecht begonnen, toen meerdere wedstrijden gewonnen, na de winterstop zijn er ook weer meerdere wedstrijden gewonnen, maar nu is er weer een dip, 2 op rij verloren met grotere cijfers… Soms is verliezen niet erg, als de tegenpartij beter is, maar… het moet gewoon weer beter de komende wedstrijden!


Toen Etie startte met dit team was de verwachting dat ze goed zouden meedraaien. Er is een heleboel ervaring en er zijn een aantal jonge jongens. Maar dit pakt in de competitie anders uit. Misschien is er onderling te veel concurrentie, wordt er te gespannen gespeeld? Dit is een gedachte… maar moeilijk te zeggen of dit echt zo is..

 

Etie vindt het jammer dat er in dit team zo weinig spelers rond de 25/26 jaar zijn. Er zijn een aantal “oudere” spelers, en een aantal “jongere” maar een stevig middenkader ontbreekt. Indien er een aantal “oudere” spelers gaan stoppen, zal je dit gaan merken in het team.

 

Er zijn 18 spelers (buiten de keepers) en er kunnen er maar 10 worden opgesteld. “Dit is weleens lastig” zegt Etie “Je probeert te voorkomen dat spelers afhaken.” Toch geeft Etie aan dat er in de loop der jaren veel is veranderd. Etie was zelf “vroeger” trots dat hij bij het 1e hoorde, het was een eer. Nu willen de spelers liever een hele wedstrijd bij het 2e spelen dan bij het 1e op de bank zitten. Dit snapt hij wel, maar juist van de speelminuten in het 1e groei je als speler. Het 2e voetbalt eigenlijk te laag om genoeg weerstand te hebben tijdens de voetbalwedstrijden. 


DSV heeft het liefst zijn eigen jeugd in het 1e. Dus Etie kijkt regelmatig bij de A-jeugd en het 2e naar toekomstig talent. Ook bij de wedstrijden onder 23 jaar is het goed om de jongere spelers te zien voetballen in een andere setting. Bij de wedstrijden onder 23 jaar is meer weerstand, daar groeien de jonge spelers van. 


De overgang van de A-jeugd naar het 1e is volgens Etie wel groot. Je ziet bij bijna al deze jonge spelers na een bepaalde tijd een terugslag. De weerstand en de prestatie is tijdens de wedstrijd veel groter dan in de A, waardoor er meestal wel tijdelijk een dip komt. 


Moet een trainer specifieke kwaliteiten hebben bij de verschillende teams/clubs? Volgens Etie zit hier per club niet heel veel verschil in, maar bij clubs zoals DSV is het belangrijker om je te verdiepen in de club zelf, de eenheid van het team is er al. Bij een club als Horst ben je als trainer veel meer bezig om een eenheid van het team te maken. Etie vindt het team van DSV heel prettig, maar het randgebeuren is weleens minder, zoals bijvoorbeeld lampen op het trainingsveld die wekenlang kapot zijn.


Etie heeft geen ambitie maar om een club in de hoofdklasse te trainen, dit kost te veel tijd (alhoewel… aarzelend kwam er toch; zeg nooit nooit). En als hij geen trainer meer wil zijn, is er misschien nog wel een taak als TC-lid of zoiets bij een club in de omgeving. 
De trainingen worden hoofdzakelijk met bal gegeven, voor 90%. Dit vindt Etie heel belangrijk. Er is immers maar 5 of 6 kwartier per keer om te trainen, dan moet dat zoveel mogelijk met bal zijn. En de conditie wordt dan wel vanzelf getraind. De training wordt door Etie voorbereid, maar als er dan minder spelers op de training verschijnen, moet deze weer worden aangepast, dat vindt Etie weleens lastig.


Het sterkste punt van het huidige 1e team is volgens Etie de wilskracht! Het zwaktste? Daar moet hij lang over nadenken; zeker niet dat ze de kop laten hangen bij verlies, ook lijkt dat weleens zo te zijn! “Misschien dat er onderling te weinig wordt gecorrigeerd?” komt er dan aarzelend uit. 
Wat is belangrijker: Winnen, goed spel of plezier? Voor het 1e absoluut winnen, het goede spel wordt aan gewerkt… Maar bij de jeugd, vooral plezier!!!


Etie bedankt voor het leuke gesprek en we hopen op goede resultaten!
  

Van Zon Arbeidsbemiddeling B.V.
Aannemersbedrijf Van Wijhe B.V
Makelaars- en Assurantiekantoor De Boer B.V.
Rabobank
1 ZAC 18 - 41
2 BAS 18 - 34
3 Zwolsche Boys 18 - 31
4 Rouveen SC 17 - 29
5 Hatto Heim 18 - 29
6 Swift'64 18 - 29
7 Oene 18 - 28
8 Olympia'28 17 - 24
9 DSV '61 18 - 22
10 Hulshorst 18 - 22
11 Hattem 18 - 19
12 VSW 18 - 17
13 SV Zalk 18 - 12
14 CSV'28 18 - 11