Jaquelien in gesprek met William Bosch en Klaas-Jan Zondag
29 december 2018
|
Algemeen

 

William en Klaas-Jan trainen JO 9-1 en doen dit zo goed dat dit team dit najaar kampioen is geworden. Ze hebben hiervoor JO 9-2 getraind, en dit ging zo goed volgens Klaas-Jan dat ze daarom dit seizoen JO 9-1 mochten trainen. En met succes dus! Maar volgens William is het aan het team zelf te danken dat ze kampioen zijn geworden. En ook Klaas-Jan is van mening dat iedere trainer van dit team een kampioensteam had kunnen maken. Deze spelers zijn al voor het 3e jaar samen, er is één speler nieuw, maar die past er heel goed tussen. “Het is een geoliede machine” zegt Klaas-Jan. Alle credits naar de JO 9-1

 


De heren vullen elkaar perfect aan, William is tijdens de trainingen meer bezig met de ballen, de trainingsmaterialen enz. en Klaas-Jan doet de trainingen en de coaching. Klaas-Jan is dus aan het woord en William zorgt dat het verloopt zoals het de bedoeling is! Op zaterdag gaan ze samen mee naar de wedstrijden. Ook hier vullen ze elkaar weer aan, als Klaas-Jan te enthousiast is, vertelt William dat hij wat rustiger aan moet doen. 
Er wordt vooral getraind op het afronden in deze groep, maar ook passnauwkeurigheid en het samenspel verbeteren is een belangrijk onderdeel. Ook individueel wordt er getraind met een loopladder en 5 minuutjes “staan om hoog houden”. Er zitten in dit team 7 spelers, waardoor er altijd 1 reserve is, deze wordt gerouleerd, dus iedere speler staat even lang op het veld. 

 


Wat doet dit team goed? Waarin kan het nog verbeteren?Volgens William is het team goed in scoren, maar kan het samenspel nog worden verbeterd. Klaas-Jan zegt dat het team heel hard werkt voor elkaar, ze hebben er oog voor waar ze moeten staan in het veld en ze scoren al regelmatig via meerdere passes, dus dat is allemaal heel goed. En specifiek ergens op trainen is volgens hem niet echt nodig, maar tijdens de trainen blijven ze natuurlijk oefenen op overspelen en meerdere manieren van scoren. Ze zijn nog jong en moeten nog inzicht krijgen op bepaalde dingen, maar dat komt vanzelf! Klaas-Jan geeft aan dat ze tijdens trainingen ideeën proberen over te brengen, maar de vraag is of ze dit op deze leeftijd al begrijpen. Dit team, deze jongens begrijpen het al wel en kunnen de oefeningen al goed uitvoeren. Het eindresultaat is dus een doelsaldo van 110 voor en 17 tegen. Dat laat zien dat ze veel aanvallende kwaliteit hebben, maar ook verdedigend hun mannetjes staan. En niet te vergeten, een heel goede keeper.  

 


In de competitie heeft dit team alle wedstrijden gewonnen, de lastigste ploeg was ESC. In de competitie werd tegen deze ploeg met 6-3 gewonnen, maar in de beker verloren ze helaas van ESC met 2-1. Dit resulteerde in wat tranen hier en daar, maar daar hebben ze uiteindelijk ook weer van geleerd volgens Klaas-Jan. 

 


Wat is het belangrijkste? Winnen of een goed spel? Of plezier?Volgens William is plezier het belangrijkste, dan komt de wil om te winnen vanzelf... Klaas-Jan zegt het volgende: Het belangrijkste is dat ze met plezier naar voetbal komen en zich vervolgens ontwikkelen. Dus dat er in de wedstrijd vooruitgang te zien is. Het is ook beter om te verliezen met 3-2 bijvoorbeeld, maar wel met goed spel, dan dat we, zoals de meeste competitiewedstrijden, rond de 10-0 winnen, zonder tegenstand. Daar was overigens wel steeds meer progressie te zien. Eerst was het bij 8-0 allemaal naar voren en zelf willen scoren, maar dat veranderde steeds meer. Op het eind bleven ze toch op de positie spelen, of er werd onderling gezegd dat de ander wel even naar voren mocht. Ook bleven ze steeds vaker de bal goed naar elkaar overspelen, waardoor het spel steeds mooier werd. Dus om antwoord te geven; ontwikkeling en plezier is het belangrijkste, winnen is bonus, maar wel erg leuk.

 


William en Klaas-Jan grijpen in als spelers te grof of te mondig worden, maar geven ze aan, ze horen niet alles. Ook ouders grijpen dus soms in. 
Er wordt bij JO 9-1 volgens de nieuwe regels gevoetbald. Dit zorgt ervoor dat iedereen voldoende aan de bal is en de spelbegeleider staat aan de zijkant en hoeft (als het goed is) eigenlijk niets te doen. De spelbegeleider is vaak iemand uit de selectie. 

 


William geeft aan dat hij van de trainingen heeft geleerd hoe hij met kinderen om moet gaan. En Klaas-Jan geeft aan dat hij heeft geleerd hoe hij kinderen moet opvoeden (haha). In het begin was het wel lastig geeft hij aan, gelukkig kregen ze hulp van ouders die op tijd ingrepen. Klaas-Jan en William willen de ouders dan ook niet vergeten te vermelden, want zonder gemotiveerde ouders is het lastig om te werken met de spelers. De ouders zijn veel aanwezig bij de wedstrijden en ook bij de trainingen. Ze bemoeien zich niet met de coaching, door vanaf de zijkant te roepen, maar geven wel feedback, waardoor William en Klaas-Jan weer leren. Dus ouders ga zo door en bedankt!

 


Het 2e waar jullie zelf in spelen, doet het minder goed, hoe kan dit? Hebben jullie hulp nodig van de jongens van JO 9-1? Klaas-Jan zegt: Dat we onderaan staan heeft meerder oorzaken, maar het is vooral te danken aan het feit dat we eigenlijk te hoog zijn ingedeeld. Dit team is vorig jaar kampioen geworden met een hele goede ploeg, daarvan zijn er 2 gebleven, de rest zit of in het 1e of is gestopt. Dus ja, JO 9-1 kan ons wel helpen bij het doelpunten maken! En William zegt: We wisten van tevoren dat we een lastig jaar tegemoet zouden gaan, maar een beetje hulp is altijd welkom! Dus spelers van JO 9-1 help jullie trainers!

 


Op mijn vraag of er nog tips zijn voor DSV geven beide heren hetzelfde antwoord:Ga zo door!

 


Bedankt William en Klaas-Jan, ga zo door met de jeugdspelers en misschien komen jullie met wat hulp van Ethan van de Poppe, Finn van der Heijden, Daan Gaillard, Storr Gerrietsen, Ramon de Jong, Rinus Gaillard en Boris Hop toch nog van die laatste plaats af met het 2e!


Aannemersbedrijf Van Wijhe B.V
Makelaars- en Assurantiekantoor De Boer B.V.
Van Zon Arbeidsbemiddeling B.V.
Rabobank
1 ZAC 26 - 61
2 Rouveen SC 26 - 50
3 BAS 26 - 48
4 Swift'64 26 - 43
5 Zwolsche Boys 26 - 42
6 Hatto Heim 26 - 40
7 Oene 26 - 40
8 DSV '61 26 - 36
9 Hulshorst 26 - 34
10 Olympia'28 26 - 32
11 Hattem 26 - 26
12 SV Zalk 26 - 21
13 CSV'28 26 - 19
14 VSW 26 - 18