Jaquelien in gesprek met… Kirsten Bakker
04 november 2019
|
Algemeen

 

In het seizoen 2018/2019 was er geen JO19-1 (A1), maar gelukkig is er dit seizoen 2019/2020 weer een JO19-1 (A1). Voor dit team is een nieuw trainersduo aangetrokken, Kirsten en Jan Bakker. De leider van het team is Richard van Dorp.

 

Kirsten geeft aan dat zij de trainingen voorbereid en de bespreking tijdens de training doet. Natuurlijk bespreekt ze het een en ander met haar vader, maar eigenlijk zijn ze het altijd samen eens; een goed duo dus!

 

Het trainen van de JO19 bevalt Kirsten heel goed. Ze vindt het heel leuk. Merk jij dat de training anders is omdat je een vrouw bent? Kirsten zegt dat ik dat aan de jongens moet vragen. Zij merkt er in ieder geval niks van.

 

In het 3e jaar van de MBO-opleiding heeft Kirsten TC 3 en TC 2 (trainer-coach voetbal) gehaald. Ze speelde toen bij Twente. Daarvoor heeft ze 8 jaar bij ’t Harde gevoetbald, van de F-jes tot de B-jeugd (JO 17). Daarna is ze dus naar Twente gegaan waar ze vanuit de jeugd in het 1e elftal kwam. Toen ze besloot om de Calo (HBO Sportkunde lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding) te gaan volgen, heeft ze de overstap gemaakt naar PEC-Zwolle. Na 2 jaar werd de combinatie toch te zwaar en heeft ze nog een jaar bij Be Quick 28 gespeeld. Nu speelt ze af en toe mee met het 1e dameselftal van DSV, maar alleen als uitkomt met de wedstrijd van JO 19. Het HBO diploma is binnen en ze heeft inmiddels een vaste baan op een school in Nunspeet, waar ze het erg naar haar zin heeft.

 

Tussendoor heeft ze ook nog voor Oranje gespeeld, in de jeugdelftallen. Hiervan zegt ze: “Ik vond dat toen heel gewoon, het hoorde er gewoon bij.” Achteraf gezien is het toch wel bijzonder. Ze heeft niet in het Nederlands vrouwenelftal gespeeld. Zelf vraagt ze zich af of ze goed genoeg was en zo geeft ze aan. De vrouwen die nu in het vrouwenelftal spelen zijn dus voor haar bekende spelers uit de jeugd. Toch leuk!

 

Terug naar de trainingen van de JO 19, hoe verloopt de training?

De jongens zijn snel afgeleid, dus tijdens de training is duidelijkheid belangrijk. Als het niet goed loopt, zo geeft Kirsten aan, dan denk ze eerst; wat moet anders, wat heb ik niet goed duidelijk gemaakt. En de training laten doorlopen, tempo houden, geen pauzes, dat werkt ook goed, volgens Kirsten. Op dinsdag is er altijd conditietraining en op donderdag is er meer aandacht voor het team tactische spel. Er is altijd ruimte voor een partijtje, zo geeft Kirsten aan. Sommige jongens slaan weleens een training over, hierover is Kirsten kort; je bent een team en moet er samen voor gaan, dus niet alleen de wedstrijd, maar ook de trainingen, samen fitter, sterker en beter worden. Gewoon komen dus! Wat is het belangrijkste van de training? Volgens Kirsten is dat dat je iets wilt leren, als team maar ook als individu. Doe je een actie? Mooi! Maar ook verdedigend werk hoort erbij.

 

Waarom speelt de JO 19 op verzoek van de trainers 2e klas? “Om voldoende weerstand te krijgen”, zegt Kirsten. Het is belangrijker om wat te leren dan te winnen op deze leeftijd. Je wilt de spelers op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. Natuurlijk moet je niet alles verliezen met grote cijfers, daar heeft niemand iets aan. Maar zoals het nu gaat, wat winnen, wat gelijk spelen, wat verliezen; dat is prima. Het sterkste punt van dit team komt dan goed van pas, want het team heeft voldoende strijdlust en wil winnen! Is dit ook het belangrijkste? Winnen tijdens een wedstrijd? “Ja”, zegt Kirsten, “winnen MET goed spel.” “Maar”, zegt ze erachteraan, “ontwikkeling staat voorop.”

 

Dit geldt ook voor de wedstrijden O23. In deze wedstrijden leert iedereen, niet alleen op voetbaltechnische gebied, maar ook op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld de speler uit het eerste krijgt ineens een rol van trekker en de jongere uit JO 19 (in zijn team wellicht de betere speler) krijgt wellicht een wat meer volgende rol. Beiden groeien en leren.

 

Zijn er voldoende jeugdspelers die kunnen doorgroeien in de selectie van DSV? Volgens Kirsten is de kwaliteit er zeker, maar de jongens moet wel zelf de volgende stap zetten. Wat is belangrijker? Stappen en drinken of fit zijn op zaterdag?

 

Kirsten geeft aan dat de spelers uit dit team mondig zijn, heel mondig, maar zolang ze niet brutaal worden, vindt ze het okay. Als ze te grof worden, dan wordt het besproken. “Vooral mijn vader is daar goed in”, zegt ze.

 

Mijn laatste vraag, wat vind je van DSV als club?

“Een hele warme club!”, zegt Kirsten. Dat lijkt mij een mooi slot.

 

 

 

Van Zon Arbeidsbemiddeling B.V.
Makelaars- en Assurantiekantoor De Boer B.V.
Aannemersbedrijf Van Wijhe B.V
Rabobank
1 Hatto Heim 8 - 19
2 VIOS V. 8 - 16
3 Zwolsche Boys 8 - 16
4 Rouveen SC 8 - 14
5 BAS 8 - 13
6 DSV '61 8 - 13
7 Hattem 8 - 13
8 Swift'64 8 - 11
9 HTC 8 - 10
10 ESC 8 - 9
11 Elspeet 8 - 8
12 Oene 8 - 7
13 Olympia'28 8 - 7
14 Hulshorst 8 - 4