Blessurepreventie

 

Let bij de aanschaf van voetbalschoenen op de volgende zaken:

• Een goede pasvorm. Met name in het groeistadium van de jeugdspelers is het van belang dat de

schoenen groot genoeg zijn.

• Voor jeugdvoetballers tot 14/16 jaar worden schoenen met vaste noppen aangeraden (hoe meer

noppen, hoe beter).

• Pas op latere leeftijd wordt aangeraden voetbalschoenen met schroefnoppen aan te schaffen, indien

de voetbalspeler hieraan de voorkeur geeft.

• Veters mogen niet te lang zijn. Er zijn voetbalspelers die de veters een aantal malen rond de voet

binden, maar dit wordt sterk afgeraden omdat hierdoor de bloedsomloop belemmerd kan worden,

waardoor de voettemperatuur kan dalen.

• Tijdens de warming-up wordt aangeraden de veters nog niet te strak vast te binden, omdat de voeten bij temperatuursstijging door inspanning nog zullen uitzetten.

• Voetbalschoenen gaan langer mee, wanneer ze na de training of wedstrijd worden schoongemaakt en eventueel ingevet.

• Vernieuw de veters tijdig om kapot trekken hiervan tijdens het spel te voorkomen

 

Let bij de aanschaf van scheenbeschermers op de volgende zaken:

• Een goede pasvorm, niet te groot of te klein.

• De aanwezigheid van ventilatiegaatjes.

• Scheenbeschermers moeten voldoende bescherming bij de enkels geven.

• Om de scheenbeschermer goed op de juiste plaats te houden wordt het volgende aangeraden: plaats de scheenbeschermers onder de sok, trek de sok er overheen omhoog en plak vlak boven de hoogte van de scheenbeschermer tape, waarna de sok naar beneden omgevouwen wordt.

• De scheenbeschermers dienen met regelmaat gewassen te worden om bacteriën te voorkomen.

• Gebruik nooit elastiek om de kousen in positie te houden; elastiek knelt de bloedsomloop af.

 

Verstuikte enkel

Bij een verstuiking van de enkel worden de enkelbanden verrekt en soms zelfs gescheurd. Hierbij kan gemakkelijk een bloedvaatje stuk gaan, wat ervoor zorgt dat de enkel dik en soms blauw wordt. Een verstuikte enkel doet meestal zoveel pijn dat staan of lopen moeilijk gaat.

Een verstuikte, of verzwikte enkel, kan ontstaan door een onverwachte verkeerde beweging, waarbij de voet te ver naar binnen of buiten klapt. De gewrichten en de enkelbanden van de voet worden dan overbelast.

Sommige activiteiten geven meer kans op een verstuiking. Een verstuiking geneest bijna altijd vanzelf; ook als de enkelbanden gescheurd zijn. Wel kan de enkel na een verstuiking een paar maanden gevoelig of wat dikker zijn. Door slappe/uitgerekte enkelbanden of door vroeger letsel van de enkel kan men regelmatig last hebben van een verstuikte enkel.


Wat je kun zelf aan een verstuikte enkel doen?

De eerste 24-48 uur is er heftige pijn en zwelt het weefsel rond de enkel op. De zwelling moeten we zoveel mogelijk voorkomen, omdat dat extra pijn geeft en de genezing vertraagt. In die periode moeten we dus onmiddellijk na het verstuiken ingrijpen.  ICE regel toepassen. 

I = IJS, Begin zo snel mogelijk met koelen na de verstuiking, dan wordt je enkel niet zo dik en krijg je zo min mogelijk pijn. Houd je enkel bijvoorbeeld een kwartier onder de koude kraan of leg er ijsblokjes tegenaan. Om te voorkomen dat de huid bevriest, kun je een washandje om het ijs doen of je sok aanhouden.

C = COMPRESSIE,  een stevige zwachtel die niet teveel rekt aanbrengen om de enkel. De zwachtel geeft tegendruk tegen het weefsel dat wil gaan uitzetten. De zwachtel kan natgehouden worden of even verwijderd worden om de enkel opnieuw te koelen.

E = ELEVATIE, omhoog leggen dus. Dit hoogleggen gaat de zwelling tegen. Je enkel moet dan hoger liggen dan je billen. Als je zit, kun je je voet op de bank leggen met een kussen eronder. Ook in bed is het beter voor je voet om er een kussen onder te leggen.  Probeer de eerste 2 dagen de voet vaak hoog te leggen. Neem een bankje en een comfortabel kussen dat ook de knie steunt. Die moet niet doorhangen 

Als je enkel toch dik en pijnlijk is geworden, is rust de beste behandeling. Hoe minder je loopt hoe beter het is. Geef de enkel rust tot de ergste zwelling weg is. Dit duurt normaal gesproken twee tot drie dagen. Herhaal het koelen zo’n vier tot vijf keer per dag. Je enkel zal minder dik worden en ook de pijn zal verminderen.

Ga geleidelijk weer wat lopen, maar doe bij pijn rustig aan. De genezing gaat sneller als je regelmatig je enkel beweegt. Dit kun je doen door rondjes te draaien met je tenen of voet. Dit bevordert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt stijfheid.


De gemiddelde hersteltijd d.w.z. wanneer men weer voorzichtig kan beginnen met trainen is afhankelijk van de ernst van de kwetsuur, maar bedraagt gemiddeld ongeveer 6 tot 8 weken.  Laat de enkel gedurende de eerste paar weken voor aanvang van de training preventief tapen, dat geeft extra stevigheid en zekerheid.

 

 

 

 

 

 

Aannemersbedrijf Van Wijhe B.V
Van Zon Arbeidsbemiddeling B.V.
Makelaars- en Assurantiekantoor De Boer B.V.
Rabobank
1 Hatto Heim 11 - 26
2 Zwolsche Boys 11 - 25
3 Rouveen SC 11 - 20
4 VIOS V. 11 - 20
5 BAS 11 - 17
6 Swift'64 11 - 17
7 DSV '61 11 - 16
8 HTC 11 - 16
9 Hattem 11 - 14
10 Olympia'28 11 - 11
11 ESC 11 - 10
12 Elspeet 11 - 9
13 Oene 11 - 8
14 Hulshorst 11 - 7